10 Eylül 2013 Salı

LPG Sorunları

LPG Sorunları


LPG son yılların en çok kullanılan yakıtı halini aldı. Bunda tabii ki fiyatının ucuzluğu ve doğaya fazla zararı olmamasıdır. Türkiye şartlarına bakıldığında elbette LPG kullanımının bu kadar yaygınlaşmasının maddi bir durum olduğu daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu kadar çok yayılma göstermesine rağmen her alet ve cihaz gibi LPG sistemleri de bazı sorunlar çıkarmaktadır. Bu sorunların çoğu teknik sebepler kaynaklıdır. Ancak bazen kullanıcı atalarına dayalı sebeplerle de LPG sistemlerinde sorunlar meydana gelebilmektedir. LPG sistemleri sorunlarına ve çözümlerine aşina olmayanlar ancak olmak isteyenler için bu yazımızda bazı LPG sorunları ve çözüm yıllarını kısaca anlattık. Umarız bu yazımızda verdiğimiz bilgiler günlük hayatınızda LPG sisteminiz ile ilgili yaşayacağınız sorunlarda yol gösterici rol oynarlar.

LPG sistemi kullanılan aracın rölantisi yükselip düşüyor ve sık aralıklar ile araç stop ediyorsa LPG sisteminde bir sorun var demektir. Bu sorunun sebebi aracın boğaz kelebeğinin yağlanmış olmasından ve rölanti motorunun arızalı olmasından kaynaklı olabilir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey boğaz kelebeğinin uygun durumda olup olmadığının kontrol edilmesidir. Boğaz kelebeğindeki sorun halledildiğinde de aynı sorun devam ediyorsa bu kez rölanti motoru kontrol edilmelidir. Genelde boğaz kelebeği ve rölanti motorunun arızası giderildiğinde LPG sistemindeki sorun ortadan kalkar ancak tüm bu uygulamalara rağmen sorun devam ediyorsa akışmetre kontrol edilmelidir. Bura herhangi bir sorun varsa ve giderilirse LPG sisteminizdeki rölanti ve stop sorunu ortadan kalkacaktır.

LPG sistemi takılı olan aracınızda sarsıntılı çalışma var ancak buna rağmen rölantide pek bir farklılık oluşmuyorsa bu da LPG sisteminiz ile ilgili oluşabilecek diğer bir sorundur. Bu sorunun sebebi ise buji ve buji kablolarındaki sorunlardır. Aracınızdaki sarsıntılı çalışma sorunun giderilmesi için yapılması gereken buji ve buji kabloların değiştirilmesidir. Buji ve buji kablolarının değiştirilmesine rağmen aynı sorun devam ediyorsa bu kez yapılması gereken araçtaki bobinlerin kontrol edilip arızalı olanların değiştirilmesidir. Bu değişim ve onarımlardan sonra LPG sorunları ortadan kalkacaktır.

Aracınız benzin kadar LPG yakıyorsa LPG sisteminizde sorun vardır. Bu sorunun giderilmesi için öncelikle aracınız benzin ile çalışırken bazı testler ve kontroller yapılmalıdır. Bu kontrollerde benzin sisteminizde bir sorun saptandıysa bu sorunlar giderilmelidir. Çoğu zaman LPG yakımının fazla olduğu araçlarda benzin sistemindeki sorunlar giderildiğinde LPG sistemi de normale dönmektedir. Ancak benzin sistemine uygulanan testler ve kontroller sonucu hala aynı sorun devam ediyorsa. Bu durumda LPG sistemi ile ilgili kontrollere geçilmelidir ve buradaki sorunlar saptanıp giderilmelidir. Tüm bakım ve kontrollerden sonra aracınız eskisi gibi az yakıt kullanan haline dönecektir.

LPG sorunlarından biri de LPG sistemi takılı olan aracın geç çalışmasıdır. Bu sorunun temel sebebi aracınızın platininde bir sorun olması ya da sübap ayarınızın normalden farklı olmasıdır. Bu sorunun giderilebilmesi için öncelikle platin kontrol edilmelidir. Platindeki uygunsuzluk giderildikten sonra sübap ayarı yapılmalı ve olması gereken düzeye getirilmelidir. Tüm bu ayarlamaların ardından aracınızda yine de geç çalışma sorunu varsa farklı bir problem aranmalıdır. Aracınızın LPG sistemin oluşabilecek diğer problemlerin ilki ateşleme bujileri sorunlarıdır. Ateşleme bujilerinin ömrünü tamamlaması ya da ateşleme bujilerinin kablolarında oluşan kopya, çatlama gibi pürüzler aracınızın yakıtının ateşlenememesine ve doğal olarak geç çalışmasına sebep olur. Bu sorunlar giderildiğinde aracınızın geç çalışması durumu ortadan kalkacaktır.

Görüldüğü gibi LPG sorunları çok çeşitli olabileceği gibi aynı zamanda birbiri ile de alakalıdır. Bir parçanın sorunlu olması beraberinde tüm sistemin sorunlu olmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple belli aralıklarla LPG sisteminizi kontrolden geçirmeli ve ömrünü yitirmiş parçaları yedek parçalar ile değiştirmelisiniz.
LPG Sorunları



Sıralı ve Karbüratörlü sistem LPG'li aracınızda oluşan arızaların muhtemel sebeplerini öğrenmek için alt taraftaki ilgili pencereye tıklayınız.
Sıralı Sistem LPG Sorunları Ve Çözümleri 

1 yorum: