11 Eylül 2013 Çarşamba

LPG Yakıt Tüketimi

LPG Yakıt Tüketimi



Türkiye’nin en büyük dertlerinden bir tanesi de şüphesiz ki akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasıdır. Yaşadığımız şu yıllarda motorlu araçların ve kolay ulaşımın yeri yadsınamayacak kadar önemlidir. Bir şehirden bir başka şehre gitmek ya da şehir içi ulaşımda kullanılan araçların ihtiyacı olan akaryakıtlar ne yazık ki Türkiye’de diğer ülkelere göre oldukça pahalıdır. Durum böyle olunca motorlu araç sahipleri akaryakıtların daha az maliyetli olanlarına yönelmektedir. Akaryakıt piyasasında en pahalı ürün olarak yer alan benzin son birkaç yıldır yerini dizel bırakmıştı. Ancak akaryakıt fiyatlarına yönelik yapılan düzenlemeler ile benzinden sonra göze batmaya başlayan dizelde gördüğü değeri kısa sürede yitirmeye başlamıştır. Dizelin motorlu araç sahiplerinin gözünden düşmesinin en büyük sebebi LPG fiyatlarının daha düşük olmasıdır. LPG fiyatları dizel ve benzin gibi yakıtlara göre daha ucuz olduğundan hemen hemen her motorlu aracın tükettiği yakıt halini almıştır.

Akaryakıt piyasasının yeni çocuğu olarak boy gösteren LPG hem daha ekonomiktir hem çevreye daha az zarar vermektedir hem de tüketim olarak daha avantajlıdır. Benzin ve dizele göre daha az miktarlar ile daha fazla yol götürebilen LPG çok daha avantajlıdır. LPG yakıt tüketimi bu kadar az olması elbette motorlu araç sahipleri için paha biçilemez bir değer halini almaktadır. Türkiye gibi dar gelirli araç sahiplerinin bolca olduğu bir ülkede LPG yakıt tüketiminin bu denli ucuz olması elbette tercihte etkili olmaktadır.

LPG yakıt tüketimi diğer yakıt türlerine göre daha fazla olması çevre için oldukça faydalıdır. Diğer yakıtların aksine doğaya en az zarar veren yakıt çeşidi olarak bilinen LPG hem ucuzluğu hem de çevre açısından uygunluğu ile de ön plana çıkmaktadır. Benzin ve dizel yakıtları gibi doğayı kirletmemesi sebebiyle LPG yakıt tüketiminin artması her bakımdan önemlidir.

Benzin ve dizelin yerini alan LPG ucuz olması sebebiyle diğer yakıt cinslerinden daha fazla tüketilmektedir. Daha az yakıt ile daha fazla yol alabilen araç sahipleri LPG yakıtının ucuz fiyatları sayesinde önceden gidemedikleri uzak mesafelere kendi araçlarının rahatlığı ile gitmenin keyfini yaşamaya başlamıştır. LPG kullanımının yaygınlaşması ile şehirlerarası ulaşımda özel araçların daha fazla kullanılmaya başlandığı gözlenmiştir. Bu sebeple LPG yakıt tüketimi çok yüksek miktarlara ulaşmıştır. Bunun sebebini açıklamak için bir örnek vermek gerekirse şu örnek verilebilmektedir. Örneğin; A kişisi kendi aracı ile 100 Km mesafelik bir şehirlerarası yol gidecek ve aracı benzin ile çalışıyor. Bu kişi bu mesafeyi gitmek için yakıta 50 lira harcıyorsa ve aynı yolu LPG ile gittiğinde 30 lira harcıyorsa elbette ki LPG kullanmayı tercih edecektir. Bu durumda bu kişi daha ucuz olduğu için hem LPG kullanacaktır hem de artan parası ile daha uzak mesafelere gidebilmek için yine LPG satın alabilecektir. İşte bu sebeplerle LPG yakıt tüketimi son yıllarda çok yüksek miktarlara ulaşmıştır.

LPG yakıt tüketiminin az olması sebebiyle motorlu araç sahiplerinin bu akaryakıta yönelmesini bir pazarlama stratejisi haline getiren araç üretim firmaları da araçlarını bu yakıta göre düzenlemeye başlamışlardır. Dünyaca ünlü araba markalarının halkın deyişiyle fabrika çıkışlılarının dahi LPG uyumlu üretilmesi bunun en bariz kanıtıdır. Birkaç yıl öncesine kadar güvenilir olmadığı öne sürülerek LPG uzak durulması gereken bir yakıt gibi gösterilmekteydi. Ancak şuanda büyük araç firmalarının araçlarını bu yakıta göre düzenlemeleri gösteriyor ki bu yakıt güvenlidir. Aksi halde satışını yapamayacağı güvensiz mallar halini alacak araçları dünyaca ünlü markalar üretmezlerdi.

LPG Yakıt Tüketimi



Sıralı ve Karbüratörlü sistem LPG'li aracınızda oluşan arızaların muhtemel sebeplerini öğrenmek için alt taraftaki ilgili pencereye tıklayınız.
Sıralı Sistem LPG Sorunları Ve Çözümleri 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder