18 Kasım 2016 Cuma

Sıralı Sistem Aracımda Yakıt Tüketimi Fazla Sebebi Nedir ?



Sıralı Sistem Aracımda Yakıt Tüketimi Fazla Sebebi Nedir ? 

Yazımıza başlamadan önce LPG'li araçlarda yakıt sarfiyatı otogaz sistemi ve LPG sistemine bağlı sorunlar yüzünden kaynaklandığını bilmemiz gerekir. Sıralı sistem LPG'li araç yakıtı fazla yakıyor ise öncelikle Otogaz servisine giderek sorunun kaynağını ortaya çıkarmamız gerekir  LPG'li araçlarda aşırı yakıt tüketimi ister sıralı sistem olsun isterse karbüratörlü sistem LPG olsun genelde LPG sisteminden kaynaklanmaktadır. Aşağıda Otogaz sektörüne yıllarını vermiş ustalar tarafından sıralı sistem araçlarda aşırı yakıt sarfiyatı nedenleri kaleme alınmıştır.

LPG Sisteminde Yakıt Sarfiyatını Arttıran Sebepler.

LPG Ayarının Yakıt Tüketimine Etkileri
1 - Nasıl aracımızın zamanla subap ayarı bozuluyor ise regülatör basıncı ve LPG enjektör sürelerinde sıcak ve soğuk havaların etkisinden dolayı bozulma meydana gelir. Bu gibi sebepler yüzünden ister istemez LPG'yakıt tüketimi artış görülür. Özellikle dört mevsimi yaşayan bölgelerde kış ve yaz mevsimine gireken LPG servisine giderek ayar yaptırmanız menfatinize olacaktır.

LPG Ayarı Yaptırıken Bilmemiz Gerekenler

2 - Aracı LPG yakıt tüketimi sorunu düşüncesi ile servisine götürdüğünüzde ustanın regülatöre yaptığı tüm müdehalelere rağmen bilgisayar ekranında sürekli basınçta dalgalanma yaşanıyor ise regülatördeki diyaframda arıza var demektir. Bu gibi durumda regülatör veya diyaframın değişmesi gerekir.

4 -LPG enjektörleri benzin enjektörleri gibi uzun ömürlü olmayıp daha kıza ömürleri vardır. Sebebi ise kuru çalışmaları olup, LPG enjektörleri içerisinde bulanan valfler zamanla aşınıp yıprandığından dolayı LPG enjektör arızası meydana gelerek motora düzensiz mikrada yakıt göndermeyebaşlarlar. Bu nedenle sıralı sistem yakıt sorunu ve düzensiz çalışma gibi sorunlara neden olur.

5 - LPG'li araçlarda termostatın önemi çok büyüktür. Özellikle kış aylarında kışlık termostat olmazsa motor ve regülatör geç ısınacağından yakıt tüketimini %20 ile %30 arasında emin olabilirsiniz. Tabi yazında yazlık termostat olmalı bazı biliçsiz araç sahipleri hareret yükselmesin diye boş termostat kullanmaktalar buda aracın yakıt miktarını önemli derecede etkilemektedir.

6 - Bilindiği üzere piyasada bir çok LPG markası vardır. 700 TL den tutunda 4000 TL ye varan sıralı LPG sistemleri vardır. Eger bunların hepsi aynı kalitede olup ve araca uyum sağlasaydı kimse fazla para ödemez ucuz olanı taktırırdı.

Bu yüzden her sıralı LPG sistemi her araca uyum sağlamaz. Özellikle 2005  sonrası üretilen otomobil türlerinde motor çalısma sistemleri eski tip motorlara göre çok farklıdır.

Buda demek oluyorki yeni çıkan bir araca kalitesiz sıralı sistem LPG taktırmak uygun olmadıgı gibi düzensiz çalısmasına ve yakıt problemi gibi sorunlara neden olabilir.

7 - Bunlara rağmen araç fazla yakıyorsa nadirende olsa ekzoz tıkalı olabilir frenler sıkıyor olabilir debriyaj balatası kaçırabilir. Tabiki bunlardan önce sıralı LPG sisteminde problem olmadığından emin olmalıyız.

8 - Bazı araçlarda ya ilk LPG montajı yapıldığında yada sonradan yapılan tadilatlarda LPG enjektör kablo sıralaması yanlış dizilmesi yüzünden sıralı sistem LPG yakıt sorunu meydana gelmektedir.

9 - Motor hacmi ve çalışma mantığna yani araçlara göre yakıt tüketim değerleri değişmektedir.
10 - Sıralı Sistem LPG Yakıt sorunu olan araçta İlk olarak aracımızın ateşleme sistemimizin iyi oldugundan emin olmamız gerekir.

Sıralı sistem LPG'li aracınızda oluşan arızaların muhtemel sebeplerini öğrenmek için alt taraftaki resme tıklayınız.

Sıralı Sistem LPG Sorunları Ve Çözümleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder