17 Kasım 2016 Perşembe

Sıralı Sistem Beyin Arızası Nasıl Tespit Edilir ?


Sıralı Sistem Beyin Arızası Nasıl Tespit Edilir ?

Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.Şimdi bu belirtilerin nasıl tespit edileciğine ve ne yapılması gerektiğine detaylıca açıklık getirelim.

Sıralı Sistem LPG Beyninden  Kaynaklanan Aracın Sabahları Veya Bir Süre Park Edince Geç Çalışma Sorunu

Yerli yabancı tüm sıralı sistemlerde sıklıkla yaşanan bu sorun ilk olarak akla regülatör yani LPG beyin arızasını getirmektedir. Bu arızanın tespiti oldukça kolay olup her araç sahibinin kolayca yapacağı işlemdir. Peki reülatör arızasının tespini nasıl yapacağız? Cevap her marka regülatör üzerinde vakum diğer bi adıyla map hortumunun bağlandığı ince bir hortum girişi bulunur.Bu girişten hortumu normal günümüzdeki gibi stop ettikten sonra çıkarıp aracı çalıştıralım araç tek marşta kolayca çalışıyor ise LPG regülatör diyaframı yırtılmış demektir.

Bu sorun karşısında regülatör diyaframı veya komple regülatör değişmesi gereklidir. Belirtmiş olduğumuz hortumu çırmanıza rağmen araç hala geç çalışıyor ise LPG enjektör arızası olma olasılığı yüksektir. Sitemizde sıralı sistem beyin tamir takımları yani diyafram setleri satılmaktadır. Diyafram seti değişimi ile uygun fiyata regülatörü ilk günki gibi sıfır hale getirebilirsiniz.

LPG Regülatör Diyafram Arızası Kaynaklı Motor Suyuna Gaz Karışması

LPG'li araçlarda radyatör ve yedek su deposuna gaz karışması sıkça yaşanan sorunlardan biridir. Aracın yedek su deposuna gaz karışıyor ise regülatör regülatör içerisindeki su hazne bölümünün diyaframı arızalı demektir. Tespiti oldukça kolay olup en büyük belirtisi yedek su deposunun kapağını açtığınızda içerisinden gaz kokusu gelmesidir.

Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.

LPG Regülatör Basınç Hatası Kaynaklı Yan Etkiler

Daha öncede belirtiğimiz gibi Regülatör içerisindeki diyafram mevsimsel değişim veya kullanım sürecine bağlı yırtılmalar ve serleşmeler meydana gelir. Bu sebepten ötürü regülatörün enjektörlere gönderdiği gaz basıncında yükselmeler ve düşüklük gibi yan etkiler yaşanmaktadır. LPG regülatör gaz basıncının bu dalgalanmaları aracın gazda giderken benzindegeçmesine, yakıt sarfiyatını armasına ve rolanti ve performans kaybın gibi sorunlara yol açar.

Bu gibi sorunlaryaşandığında LPG servisne giderek bilgisayara bağlatıp regülatör basınç hatası verip vermediğini ve basıncı normal sevyeye ayarlatmamız gerekir. Bir çok sıralı LPG sisteminde regülatör basınç ayarı rolantide 110 - 120 bar ayarında olması gerekir. Yukarta belirmiş olduğumuz sorunlar yaşandığında hemen aklınıza Otogaz beyin arızası gelmesin. Özellikle mevsimsel değişikliklerde sıkça yaşanan ve basit bir ayarla giderilen sorunlardan biridir.

Aracımdaki LPG Regülatörüm Arızalandı Yenisini Bulamıyorum Bulsamda Çok Pahalı Ne Yapmalıyım?

Bilindiği üzere birçok Otogaz marka ekonomik veya yeterli müşteri bulamadığı için ülkemizde yedek parça satışını ve bayiliklerini kapatmıştır. Bu nedenle özellikle italyan marka sıralı otogaz sistemlerinin LPG yedek parçaları bulunamaz hale gelmiştir. Oysaki araç sahiplerinin bilmediği bir kaç marka dışında hemen hemen her regülatör farklı sisteme uyum sağlar. Örneğin aracınızda TartariniTomasetto veya kme marka sıralı sistem regülatör arızalandı yenisini bulamıyorsunuz.

Bu örnekteki markaların yerine atiker mimgaz gibi aklınıza gelen tüm markalar sorunsuz şekilde uyum sağlayacaktır. Çünki LPG regülatörünün görevi sadece motor suyundan aldığı sıcaklık ile gazı ısıtıp LPG enjektörlerine göndermektir. Regülatörlerin marka ve şekillerinden başka işlevsel farkları yoktur. Prins Teleflex ve viali gibi sistemler hariç tüm regülatörler bir birine uyum sağlar.

Sıralı sistem LPG'li aracınızda oluşan arızaların muhtemel sebeplerini öğrenmek için alt taraftaki resme tıklayınız.

Sıralı Sistem LPG Sorunları Ve Çözümleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder